Η ιστορία της εταιρείας

  • Uponor history pipes

Από ένα ξυλουργείο σε ειδικό θέρμανσης και ύδρευσης παγκοσμίως

Η ιστορία της Uponor ξεκινά στις 13 Αυγούστου 1918, όταν ο Aukusti Asko-Avonius ίδρυσε ένα ξυλουργείο στην πόλη Lahti, εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι στη Φινλανδία. Ο Aukusti καταγόταν από φτωχή οικογένεια, αλλά ήταν καινοτόμος επιχειρηματίας με όραμα και το μικρό του ξυλουργείο γρήγορα εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο προμηθευτή επίπλων στις σκανδιναβικές χώρες και στη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης επίπλων στη Φινλανδία. Από τη δεκαετία του 1930, η εταιρεία Asko είναι ένα από τα πλέον γνωστά εμπορικά σήματα της Φινλανδίας.

 

Λίγο πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία επεκτάθηκε και ξεκίνησε την κατασκευή μεταλλικών ελατηρίων για κρεβάτια στην αποθήκη του εργοστασίου. Εκείνη την εποχή, τα μεταλλικά ελατήρια κρεβατιών ήταν πολύ δημοφιλή στη Φινλανδία και ο Asko-Avonius είδε ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός. Το ταπεινό αυτό ξεκίνημα οδήγησε στην ίδρυση της Upo Oy, αδερφής εταιρείας της Asko, η οποία εξελίχθηκε σε προμηθευτή της μεταλλοβιομηχανίας με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και γρήγορα έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός οικιακών συσκευών της Φινλανδίας.

 

Στη δεκαετία του 1950, η Asko έστρεψε το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα προς τις αγορές της Δυτικής Γερμανίας όπου ο φινλανδικός σχεδιασμός – περιλαμβανομένων των επίπλων – είχε προκαλέσει θετικό ενδιαφέρον. Ο φινλανδικός σχεδιασμός είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές κατά τη δεκαετία του 1950 και στην έκθεση του Μιλάνου (Milan Design Fair), ένα στα τέσσερα βραβεία Grand Prix είχε απονεμηθεί στη Φινλανδία για τα έπιπλα Asko. Φυσικά, η Asko είχε ως στόχο να αξιοποιήσει στο έπακρο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το φινλανδικό σχεδιασμό, εξάγοντας έπιπλα σχεδιασμένα από τους Tapio Wirkkala και Eero Aarnio, για παράδειγμα.

Το 1965, η Upo άνοιξε ένα εργοστάσιο πλαστικών στη Nastola κοντά στην πόλη Lahti και κυκλοφόρησε τους πρώτους πλαστικούς σωλήνες. Στη συνέχεια, η Upo επεκτάθηκε σταθερά στη βιομηχανία των πλαστικών με τους πλαστικούς σωλήνες να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο τζίρο της εταιρίας. Το 1982, η Asko ίδρυσε μια θυγατρική με κύριο αντικείμενο την παραγωγή πλαστικών σωλήνων. Μέχρι το 1990, η εταιρεία αυτή, με την επωνυμία Oy Uponor Ab, είχε καθιερώσει τη θέση της ως κορυφαίος κατασκευαστής πλαστικών σωλήνων στις σκανδιναβικές χώρες και έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη. Κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, η εταιρεία αναπτύχθηκε στον κορυφαίο, διεθνή προμηθευτή πλαστικών σωλήνων και, στις αρχές της νέας χιλιετίας, έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλαστικών σωλήνων στον κόσμο. Αρχικά, τα βασικά προϊόντα της εταιρίας αφορούσαν τις εφαρμογές υποδομής, αλλά με τις εξαγορές των εταιριών Wirsbo, Hewing και Unicor το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε στις εφαρμογές οικιακών λύσεων.

 

Κατά τη δεκαετία του 1990, η Asko αποφάσισε να πουλήσει αρκετές από τις διάφορες επιχειρηματικές μονάδες που κατείχε και μέχρι το 1999 είχαν απομείνει μόνο οι επιχειρήσεις δαπέδων και οικιακών συσκευών, μαζί με την τεράστια περιουσία σε ακίνητα και, φυσικά, την Uponor. Η τελική απόφαση ήταν να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες στην Uponor και να διατεθούν όλες οι υπόλοιπες επιχειρησιακές μονάδες. Έτσι, η Asko συγχωνεύτηκε με την Uponor στις 31 Δεκεμβρίου 1999 και η επιχείρηση που δημιουργήθηκε ονομάστηκε Uponor Corporation. Κατά τη δεκαετία του 2000 η εταιρεία επικεντρώθηκε στο βασικό τομέα εξειδίκευσής της, δηλαδή στις οικιακές λύσεις. Ένας άλλος στόχος ήταν να μετατραπεί η εξαιρετικά αποκεντρωμένη επιχείρηση σε μία ενιαία, αποτελεσματική και κερδοφόρα εταιρία. Από το 2006, η επιχείρηση δραστηριοποιείται με την εμπορική ονομασία Uponor σε όλο τον κόσμο.

Κλείσιμο